TRAVELLING TOYS TALKING
‘This project has been funded with support from the European Commission.
This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any
use which may be made of the information contained therein.’
GRADINITA CU PROGRAM NORMAL PATRAUTI din cadrul S.A.M. PATRAUTI deruleaza in perioada 1 octombrie 2008-1 august 2010 proiectul multilateral TRAVELLING TOYS TALKING, finantat de Comisa Europeana.
Comenius este prima componenta a Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii. Se adreseaza institutiilor de invatamant preuniversitar de stat si private (de la gradinite la scoli postliceale) si tuturor membrilor comunitatii educationale care isi desfasoara activitatea in acest sector: elevilor, tuturor categoriilor de personal didactic, precum si autoritatilor locale, asociatiilor de parinti sau ONG-urilor care activeaza in domeniul educational.
Comenius sprijina financiar realizarea de parteneriate scolare, proiecte de formare a personalului didactic, retele de parteneriat scolar, precum si participarea la stagii de formare initiala si continua pentru a creste calitatea si a consolida dimensiunea europeana in educatie.
De asemenea, Comenius urmareste:
- Dezvoltarea cunoasterii si intelegerii diversitatii culturale si lingvistice europene in randul profesorilor si elevilor;
- Sprijinirea elevilor pentru a dobandi competentele si abilitatile necesare dezvoltarii personale pentru integrare profesionala si cetatenie activa.
Proiectele multilaterale sunt proiecte de parteneriat in care se pot implica cel putin trei institutii din trei tari diferite. Una din institutiile implicate in parteneriat isi va asuma rolul de coordonator de proiect. Proiectele vor avea de acum inainte o durata de 2 ani. Din punctul de vedere al continutului, proiectele multilaterale pot fi axate pe:
- Elevi si implicarea activa a acestora in activitati specifice unei tematici comune la nivel de parteneriat. Este important ca aceasta tematica sa fie una motivanta pentru elevi si relevanta pentru toate institutiile implicate in proiect. Activitatile proiectului vor fi integrate in curriculum si vor fi interdisciplinare. Pentru ca sunt proiecte centrate pe elevi, este important ca acestia sa fie implicati in toate etapele de realizare a proiectului, de la planificarea acestuia, pana la evaluare si diseminarea rezultatelor.
- Institutie si imbunatatirea managementului scolar si a metodelor pedagogice. Aceste proiecte vor permite echipelor de profesori si directori de scoli din tarile partenere sa impartaseasca experiente si informatii, sa testeze si sa puna in practica noi abordari pedagogice si manageriale.
TRAVELLING TOYS TALKING
Gradinita cu Program Normal Patrauti din cadrul S.A.M. Patrauti este implicata intr-un proiect international Comenius, finantat de Uniunea Europeana si in care,pentru o perioada de 2 ani,vor participa unitati de invatamant prescolar din Romania, Anglia, Polonia, Irlanda de Nord si Estonia.
Titlul proiectului este TRAVELING TOYS TALKING iar obiectivul principal –cunoasterea de catre copii si, implicit, de catre toti cei implicati-gradinite din Anglia, Polonia, Estonia, Irlanda de Nord si Romania, a mostenirii culturale a fiecarei tari partenere, precum si acceptarea diversitatii si a universalitatii culturale a Europei.
In acest context, obiectivele specifice ale proiectului vizeaza: dezvoltarea competentelor de comunicare ale copiilor in contexte formale si informale; dezvoltarea unor abilitati lingvistice la prescolari dar si abilitati manuale, prin crearea de mici papusi si obiecte de artizanat specifice fiecarei tari; dezvoltarea imaginatiei copiilor prin desen;dezvoltarea abilitatilor muzicale ale copiilor, prin dans si cantec popular specific.
Vom incerca sa cream coltul proiectului unde sa expunem lucrarile copiilor dintoate cele cinci tari, cu scopul de a fi cunoscute si de parinti sau alti membri ai comunitatii locale.Vom realiza diverse lucrari pe care le vom trimite tuturor partenerilor. Partenerii, la randul lor, vor trimite lucrarile executate de micutii din gradinitele lor.Astfel, putem spune ca proiectul faciliteaza schimbul de lucrari intre copii.
Toate educatoarele constientizeaza valoarea adaugata a proiectului, alaturi de parinti...pentru facilitarea comunicarii directe dintre copiii din gradinita noastra si cei din unitatile partenere s-a introdus limba engleza in cadrul unor activitati de dezvoltare personala.Astfel, proiectul a reusit sa aduca in atentia noastra, cat si a copiilor prescolari, dorinta dedezvoltare personala, de autocunoastere, mandria de a apartine unui grup si de a impartasi valori si ganduri comune,respectul de sine si respectul pentru ceilalti, unitatea in diversitate.
CALATORIM, NE JUCAM, POVESTIM
OBIECTIVE
Dezvoltarea si intelegerea diversitatii multiculturale la copiii prescolari din tarile participante la proiect:ESTONIA, ANGLIA, IRLANDA DE NORD, POLONIA si ROMANIA;
IMPACTUL ASUPRA PARICIPANTILOR
Cresterea folosirii tehnologiei informationale si a aptitudinilor proprii;cunoastere tarilor europene implicate in proiect; invatarea unor cantece , rime, jocuri,poezii de lacopiii din celelalte tari;dezvoltarea imaginatiei;dezvoltarea aptitudinilor de limbaj;cunoasterea si insusirea unor metode si strategii didactice de la tarile participante; observarea unor exemple de bune practici ; dezvoltarea aptitudinilor de predare prin colaborare si practica pedagogica;dezvoltarea aptitudinilor informationale prin folosirea calculatorului si a internetului;cresterea cooperarii intre institutiile prescolare din tarile participante la program;dezvoltarea cooperarii familie-gradinita;satisfactie la locul de munca;experiente noi in urma mobilitatii cadrelor didactice;dezvoltarea increderii de sine.
COMUNITATEA LOCALA
Impartasirea muncii cadrelor didactice in cadrul intalnirilor cu comunitatea locala, cu presa si mass-media ,impartasirea muncii copiilor , parintilor intre institutiiile partenere.
Evaluarea progresului parteneriatului
Observarea si notarea competentelor copiilor prescolari de a spune poezii, cantece, rime, jocuri in liba engleza; folosirea calculatorului la gradinita si in familie, scrierea de e-mail-uri copiilor din institutiile participante; realizarea unor activitati vizionate pe calculator in gradinita cu copiii;discutii despre papusile calatoare –prezentarea lor in fiecare gradinita participanta;capacitatea copiilor de a folosi in mod independent achizitiile de limbaj insusite in urma observarii activitatilor din gradinitele partenere.
CADRE DIDACTICE
Observarea si evidentierea educatoarelor participante la proiect, evaluari completate de cadre didactice in urma mobilitatilor;evaluarea completata cu privire la impactul proiectului asupra predarii; evidenta pe suport electronic;evidenta email-urilor primite si trimise; evidenta proceselor verbaleale intalnirilor;dialoguri cu parintii; lectii deschise ; rapoarte ale cadrelor didactice participante la proiect.
INSTITUTIA
Parintii vor veni la scoala pentru a discuta aspecte ale proiectului si o intelegere mai mare a acestuia; se vor implica in proiect cat mai multe cadre si vor avea responsabilitati delegate; vor fi informati elevii si profesorii care vor sa stie cat mai multe despre tarile partenere, sa stie cat mai multe cantece, jocuri, rime...; cresterea increderii familiei in gradinita; implicarea comunitatii locale in activitatea scolii.
COMUNITATEA EDUCATIONALA LARGITA
Practica inovatoare pentru prescolari si impartasirea bunelor practici cu colegii din institutiile partenere.
COMUNITATEA LOCALA
Raspunsul la nevoile unei societati diverse, modul in care poti deveni un model in comunitate prin participarea la un proiect Comenius, atragerea membrilor comunitatii locale si impartasirea experientei culturale, interesul presei locale,vizitele din alte institutii.
ROLURI SI TEME
Planificarea activitatilor cross-curriculare,
Discutii, cercetare,teme pentru acasa, email-uri
COMUNICARE SI COOPERARE
Folosirea email-ului in mod frecvent
Codul de conduita al proiectului
Engleza va fi limba de baza a proiectului
Termenele vor fi stabilite cu exactitate
DIALOGUL INTERCULTURAL
Impartasirea diversitatii culturale :obiceiuri,cantece, poezii, rime, povesti si povestiri, dansuri s.a.
Proiectul intercultural va fi inclus in toate planificarile,
Se vor urmari ariile curriculare,
Expozitii, celebrari,
Promovarea invatarii limbajului de timpuriu, recunoasterea temei comune de joaca din copilariatimpurie in toate zonele Europei,
Sprijinirea achizitiei limbajului de timpuriu in limba partenera prin cantece, jocuri, rime, poezii si viata papusilor partenere.
http://midrimaa.viljandi.ee/index/
http://www.churchdownvillageinf.ik.org/home.ikml
http://przedszkole-dabrowazielona.pl/
maa.viljandi.ee/index/
|
|